Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στα κράτη μέλη για την υποστήριξη της οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το Bloomberg, ζήτησε από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν να τσακώνονται και να συγκροτήσουν μια «ισχυρή συμμαχία» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.
Πρότεινε, μάλιστα, την έκδοση ευρωομολόγων, κίνηση που υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης και βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Οι ηθικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να αποτελέσουν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις ενέργειές μας», πρόσθεσε.
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)
Ο κ. Στουρνάρας, συνεχίζοντας, τάχθηκε εναντίον της ιδέας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), να επιτελέσει τον κύριο τρόπο παροχής βοήθειας.
Παρόλο που επισημαίνει ότι ο ESM μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, πιστεύει ότι οι πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δεν είναι σε θέση να εφαρμοστούν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
«Η έκδοση κοινών ομολόγων, συνιστά την κοινή δράση ενάντια στον κοινό εχθρό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, που υπερβαίνουν το 1 τρισ. ευρώ, μαζί με άλλα μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση των δανείων και να καταπολεμηθεί η οικονομική επιβάρυνση από τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαϊούς ηγέτες να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ευρωομολόγου.
Τι ισχύει με τα κόκκινα δάνεια
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε επίσης, ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους θα αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας της αύξησης στις δημόσιες δαπάνες, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού.
Διευκρίνισε δε, ότι είναι πιθανό να επιδεινωθεί και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα κόκκινα δάνεια.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ανέφερε ότι ενδέχεται να επιστρέψει με τη λήξη της πανδημίας.